top of page

Zoon in Europa

“Ik verklaar kennis te hebben genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving. Ik respecteer deze en ik zal een actieve bijdrage leveren aan de samenleving.”

Drie jaar geleden ondertekende mijn geliefde, Ayoub, met een hoofd vol dromen zijn participatie verklaring. We verlangden naar een alledaags leven met onze zoon Kees. Hoe kwam het dat hij een maand later van fraude werd beticht? 

 

In Zoon in Europa vertelt Renée over de turbulente tijd die zij meemaakt wanneer haar Afghaanse partner Ayoub een tijdelijke verblijfsstatus krijgt en door zijn opgelegde integratietraject psychisch in de knoop raakt. Ze ontvouwt hoe de overheid verandert in een gevreesde tegenstander en hoe het Nederlandse inburgering systeem niet bedoeld is voor mensen. Tussen de juridische gevechten door lukt het om af te reizen naar Iran. Na jaren wachten sluit Ayoub zijn zieke vader in de armen, ontmoet Kees zijn Afghaanse tantes en blijkt de schoonfamilie vrijzinniger dan gedacht. 

 

Renée voert je mee naar Afghanistan, het land dat Ayoub moest verlaten en het land dat in de zomer van 2021 door de rest van de wereld werd verlaten. Het land dat zijn familie momenteel probeert te ontvluchten en waarbij sommige van hen, door foute paspoorthandel, in West-Afrika terechtkomen. Een verhaal over hoe Ayoub als `hoofd van de familie` vanuit het veilige Europa de boel probeert te redden. Een voorstelling over veerkracht, liefde, de ontdekking van het vaderschap en over de kracht van diversiteit.


Zoon in Europa is het vervolg op de voorstelling Hosseini (2018), een aangrijpend autobiografisch portret waarin actrice en theatermaker Renée Coralie van Beek het jaar beschrijft waarin zij per ongeluk verliefd wordt op de Afghaanse vluchteling Ayoub, onverwacht zwanger blijkt en verstrikt raakt in het Nederlandse asielbeleid.

Zoon in Europa - Poster staand kleur.jpg

Zoon in Europa is een project van 

Spel & tekst Renée Coralie van Beek Regie Audrey Bolder

Tekst en randprogramma Shabnam Baqhiri Vormgeving Eva Arends 

Muziek Mathijs de Valk  Producent Stichting Nieuwe Makers 

Verkoop en tourneeplanning George Visser Productions

elise mathilde.png
Amarte-Wit-Scherm-scaled_edited.png
gemeente utrecht.png

ZOON IN EUROPA WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: 

Speellijst

Data volgen later!

bottom of page